">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Kako riješiti pitanje zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, pitanje je svih pitanje ali i biznis svih biznisa. Dugi niz godina slušamo priče o tome kako moramo pametnije gospodariti otpadom, a problem se ne rješava jer očito nekim interesnim grupacijama nije u cilju riješiti odlagališta i izgraditi sortirnice . Spominju se i spalionice, no sigurno najveća glupost koju smo čuli u zadnje vrijeme je kako će se otpad iz Dalmacije svakodnevno prevoziti u sjeverne krajeve zemlje.

Početkom ove godine, nakon dugo natezanja, Vlada je konačno prihvatila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017.-2022. godine, a koji se temelji na kružnom gospodarstvu. Treba reći kako je sve to trebalo biti napravljeno pred 3 godine, kako smo, zbog kašnjenja došli u opasnu poziciju plaćanja penala Europskoj komisiji, a vladajući i oporba naizmjence se optužuju tko je kriv za očit nerad i lopovluk. Zanimljivo je da su europarlamentarci, na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane podržali znatno ambiciozniji prijedlog izmjena“direktiva“ o otpadu, po kojima će se do 2030. godine najviše 5 % otpada smjeti odlagati na odlagališta.  Ne treba biti previše pametan i zaključiti kako je Hrvatska 30-tak tisuća svjetlosnih godina udaljena od takvog rješenja.

Tko je zapravo kriv da se kod nas već godinama samo priča, a ništa konkretno se ne događa, kome je zapravo u interesu ovakvo nedorečeno stanje... na ta i druga pitanja odgovor nam je dao  europarlamentarac Davor Škrlec.