">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Iako je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić još jučer rekao da je postignut značajan napredak sa Slovencima po pitanju stroge kontrole na granicama, velike gužve su od ranog jutra. Na pojedinim prijelazima čekalo se više od pet sati, a ljudi su izlazili iz buseva i granicu prelazili pješke.

Naime, slovenska granična policija i jutros je izvodila sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu sa izmijenjenom schengenskom uredbom. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je još jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti od prilika na graničnim prijelazima. Slovenski mediji navode pak da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija. 

Kako navode slovenski mediji,gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu. Ljubljansko "Delo" tako navodi da su šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali za polovicu, odustaje se od jednodnevnih izleta, kao i odlaska u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu.

Ovu uredbu iz Brisela komentirao nam je eurozastupnik Davor Škrlec: