">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović dosta je gužve na granicama! U svom pismu predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru, Grabar Kitarović je upozorila kako je Slovenija načinom primjene strožih kontrola uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima s Hrvatskom, te se boji da bi takvo postupanje ljeti moglo negativno utjecati na dolazak gostiju u Hrvatsku. 

Predsjednica stoga od europskih čelnika traži da se pronađe žurno rješenje da se na granicama primijeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok osoba i roba, kao i dosad. „Moram naglasiti da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jest. To je zaista apsurd!", istaknula je, među ostalim, Grabar-Kitarović. 

Predsjednica je još naglasila da sve navedeno ni na koji način ne dovodi u pitanje spremnost Hrvatske na puno provođenje pravne stečevine EU-a, pa i one koje se tiču schengenskog zakonodavstva, posebice imajući u vidu nastojanja Hrvatske da postane članicom schengenskog prostora u što skorijem razdoblju! Da je stroga primjena europske uredbe neodrživa, izjavio je na početku sjednice Vlade i premijer Plenković: