">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Tri osobe su poginule a za četiri se traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sinoć sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s više članova posade.

Na mjestu nesreće iz mora su spašene dvije osobe s manjim tjelesnim ozljedama, a tri osobe pronađene su mrtve. Za ostalih četiri intenzivno se traga. U potrazi za nestalima uključeno je 9 brodova, a prema najnovijim informacijama, potrazi su se priključili i helikopteri. Uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Velimir Šetka, jedan od preživjelih opisao je događaj na sljedeći način: "Išao sam s prijateljem, vraćali smo se. Čovjek koji je vozio taj gliser uopće nije imao svjetla, a nas je bilo devet u tom čamcu. Bili su veliki valovi. Malo je dao gas ispočetka, a kada je vidio da nas kvasi, smanjio je gas i krenuo prema Dubrovniku da siječe valove...''.

Mjesto nesreće jutros je obišao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a mi smo o ovoj tragediji porazgovarali sa Srećkom Favrom, profesorom i stalnim sudskim vještakom za pomorski promet. Među ostalim nam je rekao da je u Hrvatskoj postupak za dobivanje papira za plovidbu ovakvim brodicama višestruko lakši nego u ozbiljnim pomorskim državama kao što su Nizozemska i Velika Britanija! Stoga treba poraditi na preventivi a to znači edukacija i stroži propisi! Detaljnije u prilogu: