">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Po svim informacijama koje pristižu iz Europe ovih dana bi Arbitražni sud mogao objaviti svoju odluku vezanu za spor Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva.

Iako je Hrvatska iz te arbitraže izašla zbog toga što je dužnosnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova pokušala „ispod stola“ utjecati na slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca, Arbitražni sud je odlučio nastaviti raditi. Po tim informacijama koje „na mala vrata“ dolaze do Zagreba, odluka Arbitražnog suda mogla bi biti na tragu sporazuma Ivice Račana i Janeza Drnovšeka iz 2001. godine koji su parafirale obje strane, no nikada nije došlo do njegovog usvajanja u Hrvatskom saboru.

Naime, Ivica Račan je te 2001. godine pristao da veći dio Piranskog zaljeva pripadne Sloveniji, no tadašnji SDP-ov koalicijski partner, HSS na čelu sa Zlatkom Tomčićem spriječio je usvajanje tog sporazuma. Naravno, Slovenija se u godinama koje su uslijedile u svim pregovorima oko ovog graničnog spora stalno pozivala na činjenicu da je sporazum parafiran i da ispod tog rješenja nikako ne mogu ići.

Ovdje treba istaknuti kako odluka Arbitražnog suda nije obvezujuća, no sigurno je da će utjecati na hrvatsko-slovenske odnose u budućnosti. Cijelu situaciju prokomentirao nam je eurozastupnik Ivan Jakovčić: