">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Naši slušatelji su nam se požalili na problem vrana u Zagrebu pa smo se malo raspitali i pokušali saznati kakvo je stanje i može li se što napraviti po tom pitanju.

Razgovarali smo s Nikicom Petrinec, višim stručnim savjetnikom u Uredu za poljoprivredu i šumarstvo, koji nam je pojasnio zašto se vrane skupljaju u Zagrebu. Naveo je da su one, do prije otprilike pola godine, bile zaštićene po Ministarstvu zaštite okoliša, da bi nakon toga prešle u drugu kategoriju i to kategoriju divljači.

'Očekujemo da će se program zaštite divljači za grad Zagreb vrlo brzo usvojiti u Ministarstvu. Tada će Ured za poljoprivredu i šumarstvo odrediti tko će se baviti vranama isključivo, hoće li to biti Zoološki vrt, Zrinjevac ili netko drugi.' rekao nam je g. Petrinec.

Vrane se trenutno ne smiju dirati, no zato savjetuje građanima da ne bacaju hranu oko svojih kuća i zgrada te da posebno paze kako i gdje odlažu smeće kako ne bi dodatno privlačili vrane u gradsko područje. Više o problemu vrana u Zagrebu saznajte ovdje: