">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Pred par je dana svojim novim „biserom“ hrvatsku javnost uznemirio već dobro poznati sisački biskup Vlado Košić koji je poslao pismo premijeru Plenkoviću u kojem ga optužuje za "koaliranje s dojučerašnjim neprijateljem i izdaju hrvatskog naroda, koji je 86% katolički".

Košić je Plenkovića također zamolio da ne ističe kako je HDZ demokršćanska stranka, a sve zbog novoizabranog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, kojega ovaj ne može smisliti samo zato jer se pojavio na ZG Prideu.

Uslijedile su kritike, veći dio javnosti se zgražao, no i jedan veliki dio svećenstva osudio je ovaj neprimjereni istup sisačkog biskupa. Ipak, sa Kaptola nije stigla nikakva službena reakcija, a nije neka posebna tajna da su mnogi crkveni ljudi bliski HDZ-u.

„Nije na svećenicima da vode politiku na ovaj način kako je to shvatio Košić. Treba podsjetiti da je Vatikan zamjerio i kardinalu Josipu Bozaniću kada je u Katedrali kritizirao Zorana Milanovića i Ivu Josipovića”, kaže jedan neimenovani izvor s Kaptola, naglašavajući da je Košić ionako imao niz nastupa koji su u crkvenim krugovima bili ocijenjeni kao neprimjereni.

Još nedavno sisački biskup je hvalio premijera, a ovo je vjerojatno najgrublji napad koji je Plenković doživio otkako je u Banskim dvorima. Navodno ni krug oko Josipa Bozanića nije sretan zbog ovakvih Košićevih istupa, ali kardinal ne može spriječiti njegove istupe. Da stvar bude još gora „hrabri“ biskup Košić nastavio je ovu priču na propovjedi povodom proslave Tjelova odgovorivši na kritike koje su ga snašle. No, možda i najveći problem cijele priče je taj da je biskup Košić svjestan da za njega ne postoje nikakve sankcije. Nema straha niti od sankcija iz Vatikana.

Naravno, ovo nije prvi takav ispad sisačkog biskupa, a budući da su stvari u Crkvi tako posložene možemo očekivati i nastavak njegovih „predstava“. Što nam je o tome rekao Ivica Maštruko, diplomat i sociolog religije te prvi veleposlanik Hrvatske u Vatikanu, poslušajte u prilogu: