">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Četiri zagrebačke bolnice i svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti unutar zagrebačkog prstena, od danas kreću s provedbom pilot-projekta uvođenja prioritetnih listi čekanja za pacijente. 

„To nisu hitni slučajevi, već pacijenti kod kojih postoji sumnja na tumore, infarkt i druge ozbiljne bolesti“, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Procjenjuje da je takvih pacijenata, koji bi trebali biti uključeni u brzi postupak, oko pet posto. Njima će se osigurati 10 posto mjesta na postojećim listama čekanja, čime će im se unutar mjesec dana omogućiti kompletna dijagnostika i početak terapije.

Pilot-projekt provode Dječja bolnica u Klaićevoj, KBC Zagreb i  Sestara milosrdnica te KB Dubrava. Nakon tri probna mjeseca u Zagrebu, prioritetne liste čekanja trebale bi se uvesti u cijeloj Hrvatskoj.

Svi znamo da je danas u hrvatskom zdravstvu situacija takva da mnogi pacijenti, nažalost, uopće ne dočekaju svoj pregled, i zato je dobro da se po tom pitanju počne djelovati. Ipak, iz Hrvatske liječničke komore ističu da je ministar zasad iznio ovaj projekt na razini ideje, no da oni nisu vidjeli provedbene planove. Više u prilogu: