">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Već dugi niz godina zdravstvo nam grca u dugovima, nesretni pacijenti na neke preglede čekaju i preko godinu dana, a nezadovoljni mladi liječnici odlaze iz Hrvatske. Nažalost, kako stoje stvari ova teška situacija neće se uskoro riješiti, a samo neki sporadični potezi i pokušaji ostaju u sferi naučne fantastike.

Jedna od novih ideja rješavanja samo jednog segmenta problema u našem zdravstvu je i uvođenje pilot-projekta prioritetnih lista čekanja u četiri zaqrebačke bolnice.

Kako bi se osigurala primjerena medicinska skrb u što kraćem razdoblju za stanja koja sa stručnog medicinskog gledišta ne trpe odgodu o početku liječenja, pacijentima sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze omogućilo bi se 10 % mjesta na trenutnim listama čekanja i da nakon provedene dijagnostike, koju indicira bolnički specijalist ili subspecijalist, što prije počnu s terapijom.

U tu svrhu kreirana je i u tim bolnicama započela s radom i posebna funkcija "eNaručivanje – Prioritetno naručivanje pacijenta“ kako bi se osigurali prioritetni termini za osobe kojima liječnik obiteljske zdravstvene zaštite ili pedijatrije postavi indikaciju za prioritetan pregled. Riječ je o dječjoj bolnici u Klaićevoj, KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Dubrava.

Naravno ideja sama po sebi zvuči jako dobro, no, kao i obično, u praksi stvar počinje šepati u samom početku. Naime, iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručuju kako podržavaju uvođenje prioritetnih listi čekanja, no ističu kako obiteljski liječnici na području Zagreba, gdje započinje pilot projekt, ne znaju koji su to jasni i decidirani propisani kriteriji za određivanje "prioritetnih" stanja po kojima bi obiteljski liječnici trebali postupati, pa dok oni ne budu poznati predlažu da se odgodi primjena pilot projekta.

Također, prije nekoliko dana iz Čakovca je stigla vijest kako je pred klinikom Medikol cijelu noć bio red. Više od 100 pacijenata čekali su kako bi se upisali na listu čekanja za magnetsku rezonancu. Više o tome saznajte ovdje: