">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Gotovo mjesec dana od udruženog bojkota nekoliko zemalja Perzijskog zaljeva naspram Katara zbog navodnog financiranja terorističkih skupina, priča dobiva svoj novi nastavak.

Još tamo 5. lipnja je Saudijska Arabija zajedno sa Bahreinom, UAE, i Egiptom prekinula sve diplomatske odnose s Katarom, što je uključilo i zatvaranje zračnog prostora. Razlog tomu je prema njihovim navodima destabiliziranje regije financiranjem gore navedenih islamističkih skupina. Službeni Katar je oštro opovrgnuo takve navode, dok je SAD smirivao situaciju te pozivao zaljev na ujedinjenje.

Dva tjedna kasnije, koalicija zaljevskih zemalja je sastavila 13 zahtjeva koje Katar mora ispuniti unutar 10 dana, a oni uključuju gašanje Al Jazzere, zatvaranje turske vojne baze, prekid odnosa s muslimanskim bratstvom i zahlađenje odnosa s Iranom. Prvi rok je prošao uz produljenje roka na dodatnih 48 sati, no i taj termin je istekao upravo danas, stoga se logično nameće pitanje „što dalje?“

Sastanak zemlja zaljeva u koaliciji na rasporedu je danas popodne a mi smo kontaktirali Vedrana Obućinu, pročelnika odjela za Bliski istok, Instituta za europske i globalizacijske studije. Što nam je rekao saznajte ovdje: