">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Vlada je donijela smjernice fiskalne i ekonomske politike za razdoblje 2018.-2020. prema kojima će u proračunu za 2018. više novca biti osigurano za umirovljenike, branitelje i zdravstvo. Novaca će biti i za vojne zrakoplove!       

U ovoj godini Vlada očekuje proračunski deficit od 1,3 posto, što je za 0,6 posto manje od planiranog! Proračunski prihodi za ovu godinu planirani su na razini 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna, te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a!

U prvih šest mjeseci prihodi državnog proračuna povećani su za 2,4 posto u odnosu na isti period lani što je onda uzrokovalo i manji deficit. Za to su uglavnom zaslužni porezni prihodi! Dobar ulov premijer Plenković očekuje i iduće godine! 

Za 2018. su tako planirani prihodi državnog proračuna od 127,96 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od 5,3 posto u odnosu na ovu godinu. 

Planirani rashodi su na 132,9 milijardi kuna! Obzirom na ove projekcije u proračunu za iduću godinu bit će novca za demografsku obnovu, branitelje, zdravstvo i umirovljenike kojima bi se mirovine trebale povećati početkom i krajem godine. Posebno je važno, dodao je premijer, da ovaj proračun predviđa kvalitetnu provedbu svih prava koja će proizaći iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Taj će Zakon Vlada usvojiti idućega tjedna u Kninu. 

Za 474 milijuna kuna trebali se povećati rashodi za masu plaća za zaposlene, temeljem dogovora sa sindikatima državnih službenika iz 2016. o povećanju plaća u tri navrata po 2 posto.

 Za nabavu borbenih zrakoplova predviđeno je oko 350 milijuna kuna, a proračun za iduću godinu će odteretit izdvajanja za Ministarstvo gospodarstva, jer ove godine završavaju plaćanja iz programa restrukturiranja brodogradnje, te Ministarstva financija zbog nižih kamata.  

Predviđanja za 2019 i 2020 još su optimističnija! Poslušajte detalje smjernice fiskalne i ekonomske politike: